diumenge, 18 de març de 2018

Per què Putin ha guanyat les eleccions presidencials abans que s'acabi el recompte?

Vladimir Putin (65 anys):Es presenta com a candidat independent però recolzat per Rússia Unida, partit conservador pel qual s'havia presentat anteriorment. També té el suport de Rodina i dels socialdemòcrates de Rússia Justa i Plataforma Cívica. Va ser nomenat Premier al 1999 i al renunciar Ieltsin a finals d'any va ser nombrat president de la Federació Russa, càrrec que va revalidar a les eleccions del 2000 i 2004. El 2008 després d'haver complert tres mandats no va poder presentar-se i va ser nombrat pel president Medvedev com a President del Govern Federal, fins el 2012 on es va presentar novament per President de Rússia i va tornar a guanyar. La seva victòria està cantada per els següents motius:

-Tradició de la figura d'un cabdill protector:

Part del poble rus s'ha identificat al llarg de la història amb un líder que faria el paper de protector d'un territori immens, el culte en aquesta figura (tot i les seves diferències ideològiques i personals) es pot veure en els Tsars, Stalin o actualment Putin.

-Augment del sentiment patriòtic:

A tornat a col·locar Rússia a l'escena internacional, amb la invasió de la Península de Crimea (de majoria russa, tot i que el poble autòcton és la minoria Tàrtar) i el recolzament a les Repúbliques de Lugansk i Donetsk contra el govern pro-occidental ucrainès. Així com el recolzament al règim sirià d'Al Assad contra la oposició i Estat Islàmic.

A nivell intern a exaltat i potenciat el passat gloriós de la Unió Soviètica derrotant el nazisme a la II Guerra Mundial.

-Millora econòmica

-Millora de l'accés a productes de consum de la població rusa: Després dels anys 90 amb la caiguda de la URSS i les privatizacions de Ieltsin que van enfonsar la classe treballadora russa, Putin és vist per molts ciutadans russos com el president que ha aconseguit certa estabilitat econòmica, treball i accés als productes de consum a més russos.

-Oposició silenciada i dividida

El que podria ser el principal líder de la oposició, el liberal i pro-occidental Alexei Navalny ha quedat fora de la carrera presidencial després que un tribunal el condemnés per malversació.

Alexei Navalny

"Por qué Alexei Navalny, el principal opositor político de Vladimir Putin, quedó fuera de las elecciones presidenciales de 2018" BBC Mundo http://www.bbc.com/mundo/noticias-internacional-38904761 8 febrero 2017

La presentadora de televisió Ksenia Sobchak pretén fer-se amb els vots que hagués obtingut Navalny però aquest no la recolza ja que la considera una titella del Kremlin, una caricatura de l'oposició que busca desprestigiar aquesta.

Aquests són els principals candidats que "s'entrontaran a Vladimir Putin en aquestes eleccions presidencials:

Partit Comunista de la Federació Russa (KPRF): Pável Grudinin (57 anys):


És un empresari d'una exitosa explotació agrícola el "Sovjoz Lenin" (sobretot de maduixes, però també altres fruites i productes làctics) situada als afores de Moscou. Ha sigut el candidat sorpresa de les eleccions ja que ha substituït al històric dirigent comunista Guenadi Ziugánov. El 1997, Grudinin va ser elegit diputat de la Duma de la regió de Moscou, càrrec pel qual va ser reelegit en dos ocasions pel partit governamental Rússia Unida. El 2010 però, va abandonar el partit dient que els seus principis no coincidien amb els d'aquest. 

Desde la caiguda de la Unió Soviètica el Partit Comunista és la segona força de Rússia, el seu millor resultat va ser durant les eleccions presidencials de 1996, única vegada que s'ha hagut de realitzar una segona volta ja que a la primera Ieltsin no va aconseguir el 50% dels vots, a la primera va aconseguit el 36,35% i el candidat comunista Zigánov un 33,01%, finalment a la segona es va imposar Ieltsin amb un 57,18% per un 42,82& de Ziugánov.. Les enquestes li otorguen un 7% de vots tot i que aquestes les controla el Kremlin, es preveu però que encara que el percentatge fos més elevat no pugui tampoc fer ombra a la victòria de Putin.

El seu programa és principalment econòmic i inclou: la nacionalització de les principals indústries estratègiques, els ferrocarrils, els principals bancs, així com el restabliment del monopoli estatal de l''alcohol i l'abandonament de l'Organització Mundial del Comerç. Així com el control del preu dels productes bàsics i l'energia. No augmentar la jornada de 8 hores, acabar amb l'atur juvenil i mantenir l'edat de jubilació (55 anys per les dones i 60 pels homes). Proposa reduir el mandat presidencial de 6 a 4 anys.

Durant la campanya ha estat atacat pels mitjans afins al Kremlin que l'han acusat de tenir diversos comptes a Suïssa.

"Grudinin,el comunista millonario"eldiario.es Internacional 

"El candidato de los comunistas rusos seduce en campaña" El País https://elpais.com/internacional/2018/03/15/actualidad/1521139039_435120.html 16 mar 2018

A les eleccions es presenta un altre candidat comunista per Comunistes de Rússia (escissió del Partit Comunista del 2012), Maxim Suraikin (39 anys) amb un programa anomenat "10 cops de Stalin sobre el capitalisme", Suraikin es declara obertament stalinista, acusa el Partit Comunista d'haver abandonat el marxisme-leninisme. Preveu la restauració de l'economia planificada, la nacionalització de la banca, el transport, la industria i l'energia. Així com imposar el monopoli públic de l'alcohol i el tabac. El Partit Comunista l'ha acusat de ser un invent del Kremlin per treure'ls-hi vots.

En un debat electoral el van haver d'aturar quan volia agredir el representant del Partit Comunista ja que aquest el va acusar de simpatitzar amb el col·laborador dels nazis ucraïnès Stéphan Bandera.

Min.2:18

Partit Liberal-Demòcrata de Rússia (LDPR): Vladímir Zhirinovski (71 anys): 


D'ideologia ultra-nacionalista, és la sisena vegada que es presenta a les eleccions presidencials. És conegut per les seves controvertides declaracions, en aquesta campanya durant un debat televisiu va dir-li "deixalla", "vella fastigosa" i "puta" a la candidata liberal pro-occidental d'Iniciativa Cívica Ksenia Sobchak (36 anys), aquesta va contestar tirant-li un got d'aigua. 

VIDEO: Aspirante presidencial le llama "vieja asquerosa" a su rival:


Pretén expulsar els immigrants, una reindustrialització del país, recolzar la petita empresa, controlar l'augment de preus, acabar amb la corrupció i estendre el poder de Rússia a tot Àsia Central, el Caucàsic, Ucraïna i Bielorússia i defensar els drets del russoparlants a l'estranger. Les enquestes el situen en tercer lloc.

Per veure tots els candidats: 

Quiénes son los candidatos que pretenden llegar al Kremlin: http://www.telam.com.ar/notas/201803/258414-rusia-elecciones-candidatos-kremlin.html


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada